Cultuur

Carnaval op Curaçao is een van de grootste feesten in het Caraïbisch gebied, en volgens sommigen ook de beste reistijd. Het carnaval duurt bijna een maand! Na de officiële opening eind januari worden er overal festivals en optochten gehouden, en je kan bijna overal dansen. Meestal zijn er twee grote optochten met praalwagens en kostuums. Er worden ook wedstrijden gehouden.  Er zijn ook aparte optochten voor tieners en kinderen.
 

Lokale specialiteiten:
Curaçao staat bekend om haar grote diversiteit aan restaurants. Als je van lekker eten houdt, zit je goed op Curaçao! De meeste Curaçaoënaars gaan meestal goed gekleed uit eten. Shorts gecombineerd met slippers is dan ook niet echt gewenst. Er zijn diverse plekken waar je voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt bestellen. Omdat het eten op Curaçao grotendeels geïmporteerd wordt, bieden de restaurants diverse Internationale gerechten aan in combinatie met een klein traditioneel gerechtje: iets met Nederlandse invloeden gecombineerd met Creools. Zo kun je hier gerechten bestellen als; Keshi Yená (gevulde kaas) of Sòpi di Banana (soep van bakbanaan).
 

Curaçao is een echte parel in de Caraïben. Je wordt al snel verliefd op de witte zandstranden, de adembenemende onderwaterwereld, de kleurrijke stadjes en de eeuwige zomer. Je wordt door de lokale bevolking meteen met open armen ontvangen, en  het beste van al: je kan er gewoon Nederlands spreken!
 

Landen-ABC

Ligging:
Curaçao ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Het is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen.

Ruwe indeling:
Curaçao is over het algemeen schaars begroeid met cactussen, aloë’s, struikgewas en lage boomsoorten zoals o.a. de karakteristieke divi-divi boom. Het eiland wordt vooral bezocht voor haar hagelwitte stranden, baaien en prachtige onderwaterwereld.

De hoofdstad:
Willemstad

De taal:
Nederlands en Papiamento, een mengeling van Portugees, Nederlands en talen uit westelijk Afrika.

Munteenheid:
Antilliaanse Gulden

De seizoenen:
Veel zon en een verkoelende passaatwind zorgen voor een gemiddelde jaartemperatuur van 27 graden Celsius. Regenbuien zijn over het algemeen kort en hevig, en komen zelden voor. Curaçao kent geen winterseizoen.

Curaçao praktisch

Reisdocumenten:
Bij een bezoek aan Curaçao dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort. Een visum is niet nodig als je korter dan 30 dagen op Curaçao verblijft.

Tijdsverschil:
Op Curaçao is het in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur vroeger dan in België.

Kledijtips:
Het is belangrijk om je in lichte kleding te kleden en met laagjes te werken.

Reisstekker/spanning:
Als je in België woont, heb je een reisstekker nodig! De netspanning is 110 of 220 volt.

Vervoer:
Op Curaçao zijn er verschillende manieren om alle mooie plekken van het eiland te bezoeken. Allereerst zijn er de algemene bussen, genaamd ‘Konvooi’. Deze bussen hebben een vast rooster en vaste prijzen. Ze zijn over het algemeen op tijd, maar ze rijden slechts 1x per uur. De busstations bevinden zich in het centrum van Punda en in Otrabanda. Ze stoppen op de aangegeven busstations, die herkenbaar zijn door rode en witte borden. Het is niet mogelijk om op een andere plek uit- of in te stappen.

Een andere manier van vervoer is het gebruik van stadsbusje, herkenbaar aan het woord BUS op de nummerplaat. De voorruit laat zien welke route de bus rijdt. Het is mogelijk om deze bussen aan te houden op elk moment en op elke plaats. De prijzen voor een enkele reis variëren, in het weekend of tijdens de avonduren kan de buschauffeur de prijs aanpassen. Een taxi aanspreken gaat ook, maar dit is niet de voordeligste optie.

Voorzorgsmaatregelen:
Over het hele land is hygiëne in openbare plaatsen en restaurants zeer goed, en het kraantjeswater is overal drinkbaar. Vaccinaties zijn niet verplicht, wel aanbevolen. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Drink daarom steeds thee met suiker, of drankjes op kamertemperatuur.
 

Shopping

Voor wie graag winkelt, is Curaçao een perfecte bestemming. Curaçao is al eeuwenlang bekend als handelscentrum. De winkels op Curaçao zijn dan ook voorzien van producten van over de hele wereld.

Openingstijden:
De gemiddelde openingstijden van de winkels zijn maandag tot en met zaterdag van 08u tot 12u en van 14u tot 18u. Als er een cruiseschip in de haven ligt afgemeerd, zijn diverse winkels ook op zondag geopend.
 

Geldzaken:
In de meeste hotels en restaurants worden creditcards aanvaard, maar hier kunnen servicekosten bij gerekend worden. Je vind overal ook bankautomaten. Wanneer je zonder lokaal geld valt, kan je ook betalen met euro’s of dollars, maar hou er rekening mee dat hier een ongunstige koers voor wordt berekend. Wanneer je een restaurant verlaat, is het standaard om 10% van het totale bedrag als fooi te geven.
 
Souvenirtips:
Als je graag winkelt, dan is Willemstad de perfecte plaats voor je. Wat je zeker niet mag vergeten als souvenir is de bekende drank Blue Curaçao, een likeur die, zoals de naam het als doet vermoeden, knalblauw is. Ook voor aardewerk zit je goed in Willemstad.
Mieke helpt je graag verder
Mieke helpt je graag verder

Mieke helpt je graag verder

Selectair Hoppetravel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Ooststraat 23
8630 Veurne